Samos

Samos, Kreikka

 

Kreikan saarista kahdeksanneksi suurin, noin 34 000 asukkaan Samos on patikoijien ja luonnonystävien unelmalomakohde. Monipuolinen luonto, lukuisat hiekkarannat, korkeat vuoret ja upea trooppis-välimerellinen ilmasto tarjoavat upeat mahdollisuudet myös rantalomailuun ja lapsiperheillekin. Saarella yli 20 asteen lämpötiloista ja kesäisistä helteistä saa nauttia toukokuusta lokakuuhun, mutta talvellakaan lämpötilat eivät vuorten korkeita huippuja lukuun ottamatta laske alle 10 asteen.

Aivan liki Turkin rannikkoa sijoittuva Samos on noin noin 45 kilometriä pitkä ja 19 km leveä saari, jonka pinnanmuotoja hallitsevat sen kaksi korkeinta vuorta, Karvounis (Ambelos) ja Kerkis (Kerketeas), jotka molemmat ovat korkeudeltaan yli 1000 metriä merenpinnasta. Kerkiksen eri puolilla sijaitsee lukuisia luolia, jotka ovat seikkailulliselle matkailijalle ihanteellisia retkikohteita. Vuorella on myös tunnettu vaellusreitti. Näistä vuorista kuitenkin Karvouniksella on runsaammin kasvillisuutta, sillä se on pari sataa metriä Kerkistä matalampi. Pienehköä saarta on oivallista tutkia patikoiden tai pyörällä, mutta myös autoja tai jeeppejä saa vuokrattua kohtuuhintaan. Varsinkin pääkaupunki Samoksesta pääsee bussilla noin parilla eurolla lähes saaren joka kolkkaan.

Suurimpia kyliä ovat myös nimellä Vathy kulkeva pääkaupunki Samoksen kaupunki, sekä pienemmät Pythagorion, Karlovasi, Mytilinoi ja Kokkari. Asutus keskittyy rannikkoalueille ja saaren yksi vetonaula ovatkin ehdottomasti sen sadat rannat, joista varmasti jokainen löytää mieleisensä. Parhaiten saarelle Suomesta pääsee lentäen Pythagorionin lentokentälle, jonne yhdensuuntaisen lennon Helsinistä voi edullisimmillaan saada hieman yli sadalla eurolla ja useimmiten alle kolmensadan. Saarelta on myös hyvät laivayhteydet Ateenaan ja Turkkiin, sekä Kreikan lähisaarille, joita kiertelemällä matkaa voi helposti pidentää useilla päivillä.

 

Samoksen kuuluisimmat nähtävyydet koostuvat enimmäkseen vanhoista raunioista, museoista ja muista historiallisista kohteista. Näistä varmasti tunnetuin on yli 2500 vuotta sitten rakennettu Eupalinoksen tunneli, joka on aikoinaan orjatyövoimalla louhittu vuoren kahdelta eri puolelta aloittaen ja voi vain ihmetellä, kuinka yli kilometrin pituinen tunneli ollaan ilman mitään teknisiä apuvälineitä pystytty tuohon aikaan rakentamaan. Maailman suurimman antiikin temppelin, Heran temppelin rauniot, jotka myös ovat UNESCOn suojeltu maailmanperintökohde, sijaitsevat noin kuuden kilometrin päässä Pythagorionista. Lisäksi saarella sijaitsee lukuisia muita pienempiä raunioita, joita kaikkia esitellään sekä Arkeologisessa museossa Samoksen kaupungissa, että Pythagorionin uudemmassa museossa. Molemmissa on näytteillä runsaasti erilaisia historiallisia artefakteja ja reliikkejä, keramiikkaa ja patsaita, joista mainittakoon arkeologisessa museossa sijaitseva yli 5,5 metrin korkuinen nuorta miestä kuvaava marmoripatsas.

Samoksen ruoka ja juomat ovat tunnettuja Kreikan herkkuja. Samoksen paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu erityisesti samoslainen makea viini, jonka perinteisiä valmistusprosesseja esitellään kuvin, dokumentein ja esinein vuonna 2005 entiselle viinitilalle perustetussa viinimuseossa. Paikallista tuotantoa edustavat myös monissa sijainneissa myytävät tuotteet, kuten kreikkalainen anisviina Ouzo, samoslainen erinomainen oliiviöljy, hunaja, erilaiset keramiikkatuotteet ja saippuat.

 

Kuten arvata saattaa, vuosien saatossa myös Samos on suosittuna turistikohteena kaupallistunut ja globalisoitunut, niinpä myös ravintoloissa ja baareissa saatavilla on syötävää ja juotavaa lähes joka lähtöön. Suurimmissa asuinkeskittymissä on sekä juhlapaikkoja nuorille aikuisille että rauhaisia pubeja keskuteluun ja oleiluunkin. Alkuperäistä samoslaista ja kreikkalaista ruokaa on saatavilla useista kohteista, mutta myös italialaista, thai- ja kiinalaista ruokaa löytyy lähes joka kylästä. Jos Samoksen haluaa kokea aidosti sellaisena kuin se on, kannattaa rohkeasti suunnata turistikeskittymien ulkopuolelle paikallistenkin suosimiin ravintoloihin ja kohteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *