Gellértin kukkula

Historia ja tausta

Gellértin kukkula sijaitsee Budapestin eteläpuolella, Tonavan rannalla. Kukkula on saanut nimensä Pyhän Gellértin mukaan, joka oli roomalainen piispa ja marttyyri. Gellértia kunnioitetaan Unkarissa sankarina, ja hänen muistoaan kunnioitetaan Gellértin patsaalla kukkulan huipulla.

Kukkulalla sijaitsee myös Gellértin kirkko, joka on yksi Budapestin tunnetuimmista kirkoista. Kukkula tarjoaa upeat näkymät yli Budapestin kaupungin, ja se on suosittu paikka niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Kukkulalla on myös lukuisia kävelyreittejä ja puistoalueita, jotka houkuttelevat kävijöitä nauttimaan ulkoilmasta ja kauniista maisemista.

Gellértin patsas

Kukkulan huipulla kohoaa vaikuttava Gellértin patsas, joka esittää Pyhää Gellértia ristiinnaulittuna ristillä. Patsas on yksi Budapestin tunnetuimmista maamerkeistä ja se näkyy kauas kaupungin yli. Patsaan rakentaminen aloitettiin vuonna 1904 ja se valmistui vuonna 1905.

Gellértin patsas on suosittu vierailukohde Budapestissa, ja monet turistit haluavat käydä ihailemassa patsasta ja ihailemassa sen upeita yksityiskohtia. Patsaan juurella on myös näköalatasanne, josta voi ihailla upeita näkymiä Budapestin yli ja Tonavan yli kulkevaa Ketjusiltaa.

Citadella

Gellértin kukkulalla sijaitsee myös Citadella-niminen linnoitus, joka rakennettiin vuonna 1851. Linnoitus rakennettiin unkarilaisten kapinan kukistamiseksi, mutta sittemmin se on toiminut erilaisina tarkoituksina, kuten vankilana ja sotilastukikohtana.

Citadella on avoinna yleisölle ja sieltä avautuvat upeat näkymät yli Budapestin ja Tonavan. Linnoituksen alueelta löytyy myös erilaisia ravintoloita ja kahviloita, joissa kävijät voivat nauttia virvokkeita ja ihailla maisemia. Citadella on suosittu paikka niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa, ja se tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua Budapestin historiaan ja nähtävyyksiin.

Kylpylät

Budapest tunnetaan kylpylöistään ja Gellértin kukkulan juurella sijaitsee yksi kaupungin kuuluisimmista kylpylöistä, Gellértin kylpylä. Kylpylä avattiin vuonna 1918 ja se on yksi Unkarin arvostetuimmista kylpylöistä. Gellértin kylpylä tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden rentoutua kuumissa lähteissä ja nauttia erilaisista hierontapalveluista. Kylpylässä on myös ulko- ja sisäaltaat, saunat sekä höyrysaunat, jotka ovat suosittuja paikkoja rentoutumiseen ja hemmotteluun.

Panoramanäkymä

Gellértin kukkula on myös suosittu näköalapaikka Budapestissä, ja sieltä avautuu upea panoraamanäkymä kaupungin yli. Kukkulan laelta voi ihailla Tonavan jokea, Budan linnaa sekä kaupungin upeaa arkkitehtuuria. Monet turistit suuntaavat Gellértin kukkulalle nauttimaan kauniista näkymistä ja ottamaan valokuvia kaupungista. Erityisesti auringonlaskun aikaan Gellértin kukkula tarjoaa upean paikan ihailla kaupungin valojen loistoa.

Gellértin kirkko

Kukkulan huipulla sijaitsee myös Gellértin kirkko, joka on yksi Budapestin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Kirkko on omistettu Pyhälle Gellértille, joka oli Unkarin ensimmäinen piispa. Gellértin kirkko on upea barokkityylinen rakennus, jossa vierailevat voivat ihailla kauniita alttaritauluja sekä kirkon upeaa sisustusta. Kirkosta avautuu myös upea näköala kaupungin yli, ja se on suosittu vierailupaikka niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Gellértin kirkko on ehdoton kohde kaikille Budapestiin matkaaville, jotka haluavat kokea kaupungin kulttuurin ja historian syvällisemmin.

Kukkulan luolat

Gellértin kukkula sijaitsee Budapestin kaupunginosaan Elisabethin sillan eteläpuolella ja se tarjoaa upeat näkymät kaupungin ylle. Kukkula on tunnettu myös sen luolista, joista osa on avoinna yleisölle. Luolat ovat saaneet inspiraationsa luostarien käytöstä luostaroitumisen aikana, ja niissä voi nähdä muun muassa alttareita ja luostarisellaisia tiloja. Luolat ovat oiva paikka tutustua Budapestin historiaan ja kulttuuriin.

Nähtävyydet ympäristössä

Gellértin kukkulan ympäristössä on monia muitakin mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka houkuttelevat turisteja vuosittain. Esimerkiksi Gellért-kylpylä ja hotelli, jotka sijaitsevat kukkulan juurella, tarjoavat rentouttavia hetkiä kylpylähoidoissa ja uima-altaissa. Lisäksi kukkulan välittömässä läheisyydessä sijaitsee Budapestin kuuluisa vapaudentiede, jossa voi ihailla upeita näkymiä Tonavan yli.

Kulkuyhteydet

Gellértin kukkulalle on helppo päästä julkisilla kulkuvälineillä, kuten metroilla ja busseilla. Esimerkiksi metroasema Szent Gellért tér sijaitsee aivan Gellértin kukkulan vieressä, joten matka kukkulalle on vaivaton. Lisäksi kukkulalle voi myös kävellä, mikä tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua Budapestin kauniisiin maisemiin matkan varrella. Kukkulan huipulle voi myös nousta jalan, vaikkakin se vaatii jonkin verran kuntoa ja kestävyyttä, mutta palkintona odottavat upeat näkymät kaupungin ylle. Kukkulan huipulta voi myös lähteä patikoimaan Budan linnaan tai Citadellille, jotka molemmat sijaitsevat kukkulan läheisyydessä. Budan linnassa voi tutustua keskiaikaiseen linnoitukseen ja sen historiaan, kun taas Citadellilla voi ihailla sotilaslinnoituksen raunioita ja nauttia maisemista Tonavan yli.

Näillä kulkuyhteyksillä ja nähtävyyksillä Gellértin kukkula tarjoaa upean kohteen matkailijoille, jotka haluavat tutustua Budapestin kaupunkiin ja sen historiaan.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Gellért Hill – Gellértin kukkula tarjoaa upeat näkymät yli kaupungin ja Tonavan. Sieltä löytyy myös kuuluisa Citadel-fortress, sekä Gellértin kirkko.
Gellért Hill Information – Lisää tietoa Gellértin kukkulasta, sen historiasta ja mielenkiintoisista nähtävyyksistä.
Local’s Guide to Gellért Hill – Paikallisen opas Gellértin kukkulalle: parhaat reitit, nähtävyydet ja vinkit välttää turistiansoja.