New York

New York

Matkavalmistelut

Ennen matkalle lähtöä kannattaa huomioida, että passisi tulee olla voimassa matkan ajan. Sinun tulee myös täyttää ESTA-lomake netissä ennen matkalle lähtöä vähintään kolme päivää aikaisemmin. Lomakkeen pääsee täyttämään osoitteesta https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e2s1 ja se maksaa 14 USD, joka maksetaan luottokortilla. Jos matkasi kestää yli 90 päivää, tarvitset viisumin.

Kaupunginosat

New York on valtava alue ja usein monet tarkoittavat New Yorkista puhuessaan Manhattania eli ydinkeskustaa. New Yorkin kaupunginosiin kuuluvat Manhattanin lisäksi Brooklyn, Queens, The Bronx sekä Staten Island. Jokainen alue on omalaatuinen. Suurimmat nähtävyydet sijaitsevat kuitenkin Manhattanilla.

Nähtävyydet

Vapaudenpatsas

New Yorkin tunnetuin nähtävyys on epäilemättä Vapaudenpatsas eli Statue of Liberty. Tämä Manhattanin edustan Liberty Islandilla sijaitseva, uusklassismia edustava Vapaudenpatsas houkuttelee vuosittain noin kolme miljoonaa kävijää. 93-metrinen kuparipatsas on ranskalaisen Frédéric Auguste Bartholdin suunnittelema ja Gustave Eiffelin rakentama lahja Ranskan kansalta Yhdysvalloille vuonna 1886. Patsas esittää roomalaista jumalatarta Libertasta, joka kantaa soihtua ja lakitaulua, johon on kaiverrettu Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus. Patsas symboloi vapautta ja sen on tunnettu symboli Yhdysvalloille. Patsasta pääse katsomaan läheltä Lower Manhattinin Battery Parkista lähtevillä lautoilla, mutta se näkyy myös Battery Parkista, joten lauttamatka ei ole välttämätön. Patsaan jalustaan tutustumiseen tarvitsee ostaa lippu. Patsaan kruunuun asti kiipeämiseen tarvitsee ostaa erityinen lippu jo jopa vuosi etukäteen.

Central Park eli Keskuspuisto

Central Park sijaitsee Manhattanin ylemmässä keskiosassa. Se avautui alunperin 1857 ja puisto on sittemmin laajentunut 3,4 neliökilometrin kokoiseksi. Puistossa on useita nähtävyyksiä kuten taidetta ja arkkitehtuuria. Esimerkiksi puiston eläintarhassa Central Park Zoossa on pingviinin ja merileijonan ruokintanäytöksiä. Keskuspuistossa on myös alue Strawberry Fields John Lennonin kuoleman muistoksi, jossa on eri valtioiden lahjoittamia puita ja italialaisten lahjoittama Imagine-kivimosaiikkilaatta. Puistossa on seitsemän tekojärveä ja 25 000 puuta. Se on suosittu koirien ulkoilutus- ja lenkkeilypaikka, jossa näkee paljon paikallisia.

Broadway

Broadway on kuuluisa teatterikatu Manhattanilla joka ulottuu West 40th Streetiltä West 54th Streetille ja Sixth Avenuen länsiosasta Eighth Avenuen itäosaan ja sisältää Times Squaren. Ensimmäinen teatteri kadulle perustettiin jo 1700-luvulla. Alueen teattereissa on tarjolla erilaisia musikaaleja Leijonakuninkaasta Matildaan.

Times Square

Keski-Manhattanilla sijaitseva mainosten ja valotaulujen reunustama Times Square on yksi maailman vierailluimmista turistikohteista, Broadwayn teatterialueen kehto ja maailman viihdeteollisuuden suuri keskittymä. Times Squarelle on kokoonnuttu vuodesta 1907 uutena vuotena katsomaan suuren pallon laskeutumista, mikä symboloi alkavaa vuotta. Sen suuret valotaulut ovat elämys iltaisin ja kuvaavat täydellisesti New Yorkia, kaupunkia joka ei koskaan nuku.

Ostokset

New York on monen shoppailijan paratiisi. Dollari on edullinen ja valikoimat laajat. Manhattanilla sijaitsee monia outlet-ketjuja, joista voi tehdä merkkivaatelöytöjä todella edullisesti. Yksi hyvistä outlet-ketjuista on Century21, suuri tavaratalo, jossa on pelkästään alennettuja merkkivaatteita ja kodin tavaroita, joita tulee uusia joka aamu. Century21 löytyy mm. Manhattanin kärjestä sekä Brooklynistä ja Queensista. Tunnin ajomatkan päässä Manhattanilta sijaitsee outlet-kylä Woodbury Common. Outlet-kylässä on yli 200 designer- ja merkkiliikettä, joissa on erilaisia alennuskampanjoita. Ympäri Manhattania löytyy myös Loehmann’s –vaateketju, joissa myydään monipuolisesti kaikenlaista vaatetusta urheiluvarusteista juhlavaatteisiin ja –kenkiin suurin alennusprosentein.

New Yorkissa täytyy myös ehdottomasti käydä Macy’s ja Bloomingdale’s –tavarataloissa. Perheen pienempiä ja miksei isompiakin hämmästyttävät suuren Flag Ship Storet kuten Toys’r’Us , Disney –kauppa sekä M&M’s –kauppa, joka on täynnä mitä erilaisimpia M&M –aiheisia tuotteita ja leluja. New Yorkista löytyvät kaikki maailman kuulut brändit, kuten Victoria’s Secret, Abercombie & Fitch, Sephora jne.

Kaupat ovat auki yleensä klo. 10.00-22.00 ja monet ruokapaikat ja kioskit ovat auki ympäri vuorokauden. Esimerkiksi Times Squarella vilinää riittää läpi yön.

Liikkuminen New Yorkissa

New York City, tunnettu myös Big Apple -lempinimestään, on yksi maailman vilkkaimmista metropoleista. Tämä valtava ja monipuolinen kaupunki tarjoaa matkailijoille lukemattomia nähtävyyksiä, kulttuurikohteita ja ostosmahdollisuuksia. Liikkuminen New Yorkissa voi aluksi tuntua haastavalta, mutta kaupungissa on lukuisia käteviä ja monipuolisia liikennevaihtoehtoja, jotka helpottavat matkailijoiden arkea ja antavat mahdollisuuden nauttia kaupungin sykkeestä täysin siemauksin.

Maanalainen Metron Nopeus

New Yorkin metrojärjestelmä on yksi maailman laajimmista ja vilkkaimmista. Se on nopea, tehokas ja kattaa laajan alueen kaupungista. Metro on erinomainen valinta, kun haluaa liikkua nopeasti pisteestä toiseen ja välttää pahimman ruuhka-ajan liikenteen pinnalla. Metron ansiosta matkailijat pääsevät helposti esimerkiksi kuuluisille nähtävyyksille, kuten Times Squarelle, Central Parkiin ja Empire State Buildingille. Metrokarttoja on helppo saada metroasemilta ja niiden käyttö on suhteellisen helppoa, kunhan muistaa suunnan ja linjat.

Klassinen Keltainen Taksi

Keltaiset taksit ovat olennainen osa New Yorkin katukuvaa ja kulttuuria. Taksit ovat käytettävissä ympäri kaupunkia, ja ne ovat erinomainen vaihtoehto, kun haluaa liikkua mukavasti ja nopeasti suoraan haluttuun osoitteeseen. Matkailijoiden kannattaa kuitenkin varautua siihen, että taksi New Yorkissa ei ole aina se edullisin liikkumismuoto, ja ruuhka-aikoina liikkuminen voi hidastua. On myös hyvä pitää mielessä, että takseissa tulee maksaa käteisellä tai kortilla, joten käteisen varalla pitäminen on suositeltavaa.

Kävellen Kaupungin Sykkeessä

Kävellen liikkuminen New Yorkissa on loistava tapa imeä itseensä kaupungin ainutlaatuista tunnelmaa ja nähdä lähietäisyydeltä kaikki ikoniset nähtävyydet. Kaupunki on jaettu useisiin eri naapurustoihin, joista jokaisella on oma persoonallisuutensa ja viehätyksensä. Kävely on myös hyvä valinta, kun haluaa löytää kahviloita, pieniä kauppoja ja piilotettuja helmiä, joita New Yorkilla on tarjota. Kävely on ilmainen ja mahdollistaa spontaanin tutustumisen kaupungin kulttuuriin ja paikalliseen elämään.

Kokonaisuudessaan New Yorkissa liikkuminen on helppoa ja monipuolista. Metro mahdollistaa nopean matkustamisen, taksi tarjoaa mukavuutta ja kävely puolestaan tuo lähikontaktin kaupungin sykkeeseen. Matkailijoiden kannattaa valita liikkumismuotonsa sen mukaan, mihin haluavat suunnata ja millaista kokemusta etsivät. New Yorkin jännittävä kaupunkielämä ja monipuoliset liikennemuodot takaavat unohtumattoman matkan suurkaupungin sydämeen.

Ruokailu

New Yorkissa on paljon erilaisia ravintoloita, joten valinnanvaraa riittää. Aamupalaa kuten kahvia ja bagelin tai bretzelin voi ostaa mukaan monista ketjukahviloista kuten Starbucks ja Dunkin Donuts. Newyorkilainen pizza on kuuluisa ja sitä kannattaa maistaa matkan aikana. Ravintoloiden annokset ovat usein hyvin isoja, mutta ruoan saa mukaan ”doggy bagissä”. Ravintoloissa kuuluu maksaa tarjoilijoille tippiä ruoan hinnan päälle 10-20 % ruoan hinnasta. Myös muita palveluammatissa olevia tulisi tipata, sillä tippaaminen on osa New Yorkin palvelukulttuuria.

New York muualla internetissä:

Muita matkalinkkejä:

  • matkavakuutus, tietoa matkavakuutuksista
  • lomaluotto, vertailua ja infoa lomamatkan luotoista ja ohjeita matkabudjetin tekoon
  • luottokortti vertailu, tietoa tunnetuista luottokorteista ja niiden käyttämisestä matkalla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *