Norja

NORJASSA AUTOLLA

Haaveiletko Pohjois-Norjan reissusta perheen kanssa? Norjaan voi aivan hyvin lähteä matkaamaan matkailuautolla Suomen Lapin läpi. Mikä onkaan rentouttavampaa kuin koko ajan sitä kauniimmaksi muuttuvat maisemat, mitä pidemmälle pääset?

Mukaan kannattaa varata perinteisten matkatavaroiden lisäksi kalastusvälineet, hyttyskarkottimet ja ehdottomasti kamera. Pohjoisessa myös tuulee paljon, joten kannattaa varautua asianmukaisin ulkovaattein, myös kesällä. Lapsille kannattaa varata esimerkiksi pelikortit ja muuta ajanvietettä.

Pohjois-Norjasta löytyy useampi Rema 1000 -tavaratalo, jossa saa tehtyä ruokaostokset. Ne ovat myös myöhään auki, jopa kello 23 saakka.

Matkalla pohjoiseen on ohikiitävien maisemien lisäksi paljon pysähdyksen arvoisia paikkoja. Tiellä saattaa myös jolkotella rauhassa porotokkia. Varaudu pysähtymään ja odottelemaan.

Aavasaksan vaaralla, Lapin vanhimmassa matkakohteessa, on yöpymisen ja saunomisen lisäksi kesällä mahdollista kävellä Aavasaksan näköalapolku. Polulla on useita reittivaihtoehtoja, joista voi valita mieleisensä. Vaara on Suomen eteläisin piste, jossa voi juhannuksena nähdä keskiyön auringon.

Muotkatakalla sijaitsee Suomen maanteiden korkein kohta. Siellä ammuttiin Lapin sodan viimeiset tykinlaukaukset vuonna 1945. Täällä kannattaa pysähtyä pienelle tauolle. Kiipeä vaikkapa tunturin huipulle ihailemaan kauniita Suomen, Ruotsin sekä Norjan maisemia. Kaukana maisemassa näkyy Kilpisjärven Saana-tunturi. Tunturin rinteellä kasvaa pieniä, kauniita vaaleanpunaisia kurjenkanervia.

Matkalla kannattaa käydä tutustumassa Kilpisjärven mahtavaan Saana-tunturiin. Huipulle pääsee osittain rappusten avulla ja osittain tunturin rinnettä pitkin kapuamalla. Tänne voi ottaa myös lapset mukaan. Matkalla ylöspäin saatat bongata rinteellä kulkevia poroja. Huipulle päästyään ymmärtää varmasti henkeäsalpaava-sanan tarkoituksen. Huipulla kannattaakin ottaa hetki itselleen ja katsella hetki rauhassa ympäröiviä taianomaisia maisemia. Ennen matkaa voi vaikkapa valmistautua lukemalla Haltin häät -tarinan.

Yksi taianomaisimmista paikoista Lapissa on Sulaojan lähde Utsjoen Karigasniemellä. Lähde on Suomen suurin, 250 metriä pitkä ja 50 metriä leveä. Lähde on saamelaisten vanha pyhä paikka ja vedellä uskotaan olevan parantavia vaikutuksia. Jotain taianomaista lähteessä on. Sen huomaa, kun katsoo suoraan alas, läpi veden. Pohjaa ei näy. Lähteen nimi tulee yksinkertaisesti siitä, että se pysyy sulana ympäri vuoden

Norjan puolella mykistyt varmasti nähdessäsi edessäsi yhä suurempia ja suurempia vuoria. Vuorenrinteiltä valuu juomakelpoista vettä ja vesiputoukset ovatkin kaunista katsottavaa. Saatat olla ihmeissäsi nähdessäsi lunta keskellä kesää.

Tromssa on Pohjoismaiden suurin napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Tromssan seudulla vallitsee Golfvirran ansiosta leuto rannikkoilmasto. Tromssassa voit käydä ihailemassa revontulia Revontuliplanetaariossa (Nordnorsk Vitensenter). Viiden hengen perhe pääsee sisälle n. 30 euron hintaan.

Nordkappin tunneli on 6 875 metriä pitkä, Magerøynsalmen ali kulkeva maantietunneli. Tunnelin syvin kohta kulkee 212 metriä merenpinnan alapuolella ja suurin jyrkkyys on 9%. Tämä on varmasti jännittävä kokemus varsinkin lapsille. Myös kuljettajaa saattaa jännittää auton ratissa.

Nordkapp, Norjan pohjoisin paikka, houkuttelee monia matkalaisia mitä erilaisin ajoneuvoin. Monet saapuvat paikalle moottoripyörillä, toiset autolla ja tietysti matkailuautoilla. Nordkapp sijaitsee Pohjoisen jäämeren rannalla ja monet tulevat paikalle juuri juhannuksen aikoihin. Matkalla on monia leirintäalueita, joista valita. Kannattaa ottaa huomioon mahdollinen sumu, joka peittää näkyvyyden. Parhaassa tapauksessa pääset todistamaan upeaa jäämeren maisemaa.

Varanginvuono sijaitsee Finnmarkin läänissä. Vuonon rannat ovat hyvin kivikkoisia ja karuja. Linnuista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tulla ihmettelemään lukuisia lintulajeja, jotka parveilevat vuonolla. Erityisesti pääsiäisen aikaan paikalla kuhisee eniten lintuja.

Pykeija (Bugøynes) on pieni kalastajakylä Etelä-Varangin kunnassa. Kalan lisäksi Pykeijassa pyydetään kuningasrapua. Pykeijaa kutsutaankin Norjan kuningasravun pääkaupungiksi. Pykeijansuomalaiset puhuvat vanhaa suomenkieltä, joka muistuttaa Ruotsin Norrbottenissa puhuttua meänkieltä. Suomen kieltä myös opetetaan Pykeijan kouluissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *