Krabi

Krabi pähkinänkuoressa

Thaimaan kauneimpiin alueisiin lukeutuva Krabin provinssi sijaitsee maan länsirannikolla, rajoittuen Andamaanienmereen. Alue tunnetaan etenkin kalliojyrkänteistään, jotka nousevat lähes pystysuorina merestä. Suuri osa Krabin alueesta on jonkin kansallispuiston alueella, joten sen luonto on suojelun ansiosta edelleen ainutlaatuisen monimuotoista. Krabi on omiaan rauhallisia puitteita mutta silti rikasta aktiviteettivalikoimaa kaipaaville lomailijoille, jotka haluavat kokea aitoa Thaimaata. Elämä Krabissa sujuu edelleen paikallisen perinteen ehdoilla, eikä sitä ole pilattu liiallisella kaupallisuudella ja turismin muualla Thaimaassa aiheuttamilla lieveilmiöillä.

Suomesta Krabiin

Krabiin pääsee Suomesta käsin monella tapaa. Tavallisin niistä on jonkin matkatoimiston valmismatkalla, jolloin lennetään suoraan Krabin kansainväliselle lentoasemalle tai Phuketin saarelle, josta on jatkokuljetus bussilla tai veneellä perille. Omatoiminen lomailija voi valita matkatoimistojen pelkät lennot tai varata reittilennon (Krabiin ei sellaista suorana ole), jolloin useimmat viettävät ensin pääkaupungissa Bangkokissa muutaman päivän ja jatkavat sitten puolen vuorokauden bussimatkalla Krabiin.

Ilmasto

Vaikka Krabissa on aina lämmintä, sijoittuvat kuumimmat kaudet huhti-toukokuulle ja syys-lokakuulle. Silloin päivälämpötilat saattavat kohota jopa 36 asteeseen ja syyskuun kostean sateinen ilma tarkoittaa todella hiostavaa oloa. Sateet voivat toisinaan myös olla rankkoja ukkoskuuroja, jolloin ulos ei juuri ole asiaa. Parasta lomakautta Krabilla on useimpien mielestä marraskuun ja huhtikuun välinen aika, jolloin sateita ei juuri tarvitse pelätä ja elohopeakin on mukavimmissa lukemissa. Thaimaan ilmasto sopii hyvin talvimatkailuun.

Krabissa liikkuminen

Krabin kaupungissa ja Ao Nangin lomakohteessa on helppoa liikkua paikasta toiseen jalkaisin. Jollet kuitenkaan halua tai jaksa niin tehdä, ovat hurmaavat tuk-tukit ja songtaewit (taksirekat) käytettävissä äärettömän edullisin hinnoin. Rannikolla välimatkat taittuvat kohteesta toiseen usein pitkähäntäveneellä tai pikaveneen kyydissä. Myös bussireittejä on olemassa tärkeimpien kaupunkien ja kylien välillä. Luonnollisesti voit olla oma kuskisi vuokraamalla auton tai mopon allesi, sellainenkaan ei ole hinnalla pilattu.

Ostosmahdollisuudet

Krabiin ei todellakaan lähdetä ostosten perässä, mutta kyllä sieltä mukavat tuliaiset ja perustuotteet silti löytyvät. Suuria ostoskeskuksia on turha etsiä, kaupat ovat lähinnä pieniä paikallisputiikkeja, ja hyvä niin. Parhaat shoppailumahdollisuudet tarjoaa Krabin kaupunki sekä turistien ehdoilla pyörivä Ao Nang. Krabi Town tarjoaa lähes kaikkea muotiuutuuksista elektroniikkaan ja paikallisiin käsitöihin. Paikalliset markkinat ovat loistavia paikkoja aitojen thaimaalaisten käsitöiden etsimiseen. Vaatteita voit ostaa joko valmiina tai teettää niitä omilla mitoillasi. Thaimaalainen silkki on maailmankuulua, ja hinnaltaan Krabissa edullista. Myös Etelä-Thaimaalle tyypillinen Nielloware-koristeiset kulta- ja hopeaesineet ovat tuliaisia, joita et muualta löydä.

Ruoka ja juomat

Thaimaa on eksoottisten makujen maa, ja monet suomalaiset ovat niihin jo ihastuneet. Krabin lomakohteissa ravintoloita on tiuhassa ja niiden valikoimasta löytyvät kaikki maan tuliset ja makeat herkut, sekä lista länsimaisia vaihtoehtoja niitä kaipaaville. Aterioitten hinnat ovat kotimaahan verrattuina todella edullisia, ja koko perhe ruokailee pikkurahalla. Alkoholi on Thaimaassa äärettömän edullista sekin, ja moni lomailija viettääkin suurimman osan illoistaan jossakin paikallisessa baarissa. Krabin baarit eivät ole railakkaita tyttöbaareja vaan usein ulkoilmabaareja, joiden tunnelma on rauhallisen rentouttava. Krabissa voit tutustua paikallisen hedelmävalikoiman makoisaan kirjoon, ja niiden tuoreimmat edustajat löytyvät luonnollisesti toreilta, joilla myydään myös kuumia ruokia.

Nähtävyyksiä ja puuhaa kaikenikäisille

Krabissa ei tarvitse miettiä, kuinka ajan saisi kulumaan. Provinssin alueelta löytyy monipuolisesti liikuntaa ja katseltavaa, ja se sopiikin parhaiten aktiiviselle ihmiselle. Tarjolla on niin meriaiheista puuhaa, kuten leppeänrauhallista kajakkimelontaa, hurjaa koskenlaskua kuin värikkäässä merimaisemassa sukellusta ja snorklausta. Kuivalla maalla voit vaikkapa lähteä samoilemaan kansallispuistojen alueella pelottavankokoisen mutta sitäkin säyseämmän norsun selässä tai vauhdikkaalla mönkijällä. Kuumissa lähteissä uintia ja vesiputousten ihailua on sitäkin tarjolla, samoin Krabin lukemattomiin salaperäisiin luoliin tutustumista.  Äkkijyrkät kalliot suorastaan kutsuvat kiipeilemään ja golfpallonkin perässä voit kuljeskella.

Palveluaikataulut                                                                                                                                     Krabin julkiset palvelut noudattavat hieman kotimaasta poikkeavaa aikataulua. Postit palvelevat yleisöä kello 8 – 16.30 välisenä aikana, ja niistä voi tavallisimmin lähettää myös fakseja. Pankit ovat avoinna maanantaista perjantaihin kello 8.30 – 15.30. Valuutanvaihtopisteet ovat sen lisäksi avoinna päivittäin myös illalla, kello 19 – 21. Englanninkielellä asiointi sujuu useimmiten mainiosti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *