Eiffel torni

Eiffel torni

Euroopan yksi kuuluisimpia nähtävyyksiä, Pariisin kaupungin ehdoton symboli sekä koko Ranskan suosituin matkailukohde Eiffel torni sijaitsee Champ de Mars nimisellä puistoalueella Seinen etelärannalla. Torni valmistui vuonna 1889 ja siitä lähtien siellä on vieraillut huimat 220 miljoonaa ihmistä. Eiffel torni lienee yksi maailman romanttisimmista matkailukohteista ja vuosittain Eiffelin tornin huikeat näköalat pääsee kokemaan noin seitsemän miljoonaa kävijää.

Eiffel torni on kaiken kaikkiaan 324 metrin korkuinen ja se jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäinen tasanne sijaitsee 57 metrin korkeudessa, toinen 115 metrin korkeudessa ja kolmas ja korkein tasanne 275 metrin korkeudessa. Valmistuttuaan se oli maailman korkein rakennus neljänkymmenen vuoden ajan, kunnes New Yorkin Chrysler Building vuonna 1930 mittautettiin Eiffeliä korkeammaksi.

Eiffel tornissa on mahdollista myös ruokailla hyvin. Ensimmäisellä tasanteella sijaitseva Altitude 95 sekä toisen tasanteen yhdellä Michelin tähdellä palkittu Jules Verne pitävät huolen nälkäisten muonituksesta. Aivan halvimmasta päästä nämä ravintolat eivät kuitenkaan ole, joten piknik näköalatasanteella vierailun jälkeen Champs de Mars puiston alueella lienee myös oiva vaihtoehto.

Koska Eiffel torni on jokaisen Pariisin kävijän ehdoton suosikkikohde, matkailijan on hyvä varata aikaa käynnille. Jonottamaan saattaa joutua pidemmän aikaa, jopa tunti kausia. Huolimatta kaikesta odottelusta, on Eiffel tornin upeat näköalan kaiken sen arvoista! Mikäli hissijonot tuntuvat venyvän liian pitkiksi, on mahdollista kiivetä toisen kerroksen näköalatasanteelle myös portaita pitkin. Tällöin sisäänpääsymaksukin on muutaman euron halvempi.

Katso myös: ruokailu Pariisissa

 

1 Comment

Add a Comment
  1. Vaikka Eiffelin torni on yksi maailman tunnetuimmista nähtävyyksistä niin sitä ei edes rakennettu pysyväksi. Se piti purkaa maailmannäyttelyn jälkeen pois ja tämän ”ruman” rakennelman purkamista ajoivat myös monet kaupunkilaiset. Kohtalo puuttui peliin ja torni osoittautui sopivaksi mastoksi varhaisiin radioliikenteen kokeiluihin. Siinä taisi olla vähän sotilaallistakin ulottuvuutta ja niin rumuudesta huolimatta maan etu vaati että se jätettiin pystyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *