Oslo

OSLO

Norjan pääkaupunki Oslo sijaitsee Oslo-vuonon pohjukassa vehreiden kukkuloiden ympäröimänä. Se on kiehtova yhdistelmä koskematonta luontoa ja kaupunkikulttuuria. Noin puolen miljoonan asukkaan Oslo on Pohjoismaiden vanhin kaupunki.

Pohjoisen naapurimaan pääkaupungissa on paljon muutakin nähtävää kuin legendaarinen Holmenkollen kuten Akershusin linna, upeat Kontiki, Viikinkilaiva- ja Munchmuseot. Trendikkäimmät ruokapaikat, kahvilat ja baarit ovat keskustasta itään, Grünerløkkan kaupunginosassa, Thorvald Mayerin ja Markveienin katujen varrella. Perille pääsee ratikalla. Keskustaa edullisempien hintojensa takia Grünerløkka on nuorison suosiossa. Edullisia etnisiä ruokapaikkoja on kaupungin itäosissa, ja pikaruokaloitakin riittää. Majorstuan kaupunginosassa sijaitsee Norjan suurin, pisin ja monen mielestä paras kauppakatu. Kadulla on yli 300 liikettä kuten ketjukauppoja, pieniä putiikkeja sekä ravintoloita ja kahviloita.

Kon-Tiki-museo

Kon-Tiki museo on saanut nimensä norjalaisen tutkimusmatkailijan ja kirjailijan Thor Heyerdahlin aluksen nimestä. Heyerdahl nimesi aluksen inkojen auringonjumala Con-Tici-Viracochan mukaan. Museo perustettiin Thor Heyerdahlin väitteen pohjalle, että Etelä-Amerikasta lähtöisin olevat ihmiset olisivat voineet asua Polynesialla esikolumbiaanisella ajalla. Heyerdahl matkusti tutkimusryhmineen Peruun vuonna 1947, jossa he rakensivat 1400-luvun lautan ja purjehtivat 101 päivää Polynesiaan. Museossa on viisi näyttelyä:Ra, Tigris, Fatu-HIva, Kon-Tiki ja Easter Island. Näyttelyt kertovat mm. merenkulkuvälineistä ja Heyerdahlin elämästä ja tutkimuksista. Myös alkuperäinen Kon-Tiki alus on esillä museossa.

Akershusin linna

Tiettävästi 1200- ja 1300-luvun taitteessa valmistunut puolustukseen tarkoitettu Akershusin linna sijaitsee niemellä Oslossa. Se toimii nykyään vierailukohteena, jossa järjestetään erilaisia juhlatilaisuuksia. Linnoituksen rakennuksissa toimii sotamuseo, joka esittelee 1800-luvun norjalaisen armeijan rekvisiittaa.

Karl Johans Gate

Aivan ydinkeskustassa sijaitseva Karl Johans Gate on Oslon suosituin ostoskatu. Kävelykatu rautatieasemalta jatkuu lähes kuninkaanlinnan pihaan saakka. Kadun varrella on runsaasti liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Stortinget eli 1800-luvulla rakennettu Norjan parlamenttitalo kohoaa Karl Johans Gaten varrella ennen kuninkaanlinnaa ja kansallisteatteria. Sisälle parlamenttitaloon pääsee ilmaiseksi opastetuilla kiertokäynneillä.

Kuninkaanlinna (Det Kongelike Slott)

Norjan tunnetuimman kadun Karl Johans gaten länsipäässä sijaitseva kuninkaanlinna valmistui 1800-luvun puolivälissä. Kuninkaanlinnaan on mahdollista tutustua oppaan johtamalla kierroksella.

Kansallisgalleria

Kansallisgalleriassa, Universitetsgate 13, sijaitsee mm. Edvard Munchin kuuluisat työt huuto ja Madonna. Galleriassa on hienoja töitä Picassosta Goyaan.

Holmenkollen

Maailman vanhin mäkihyppypaikka Holmenkollen on lyhyen metromatkan (linja 1) päässä Oslon keskustasta. Paikalla kannattaa mennä jo maisemien takia. Hiihtokeskus on avoinna läpi vuoden, ja hyppytornin juurella on hiihtomuseo.

Vigelandin puisto

Vigelandin puisto on eräs Oslon ja Norjan kuuluisimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Frognerin puistossa Majorstuenin kaupunginosassa. Siellä on esillä yhteensä 212 Gustav Vigelandin tekemää patsasta. Vigelandin ihmishahmot ovat koskettavia: kivestä veistetyt lapset ratsastavat konttaavan äitinsä selässä, pariskunnat halaavat toisiaan. Puiston keskeisin paikka on sen korkeimmalla kohdalla sijaitseva monoliittitasanne, jonka 17 metriä korkeaan kiveen on veistetty noin 120 ihmishahmoa.

Saapuminen Osloon

Oslon lentokenttä Gardermoen sijaitsee 47 kilometrin päässä keskustasta pohjoiseen. Matkan taittaa nopeimmin junalla (Flytoget) noin 20 minuutissa ja matka lentokentältä keskustaan maksaa 180 kruunua. Juna lähtee lentokentältä keskustaan 10 minuutin välein. Bussilla (Flybussen) matka kestää 45 minuuttia ja maksaa 150 kruunua.

Liikkuminen Oslossa

Oslo on mainio kävelykaupunki, sillä keskusta on pieni. Kierros on hyvä aloittaa keskusrautatieasemalta. Pääkatu Karl Johans gate kulkee läpi keskustan kuninkaanlinnalle asti. Ruter-matkalippu käy bussissa, raitiovaunussa, metrossa, paikallisjunissa ja laivoissa. Niitä myydään automaateissa sekä Narvesen- ja 7-eleven-kioskeissa. Liikennevälineistä ostettuna lippu on kalliimpi. Aikuisten 24 tunnin ruter-lippu 9.40e. Oslo Pass niminen kaupunkipassi sisältää ruterin lisäksi sisäänpääsyn yli 30 museoon ja alennuksia konserttilipuista pyöränvuokraamiseen. Oslo Pass maksaa 35e.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *